'Kans voor vrouwenvoetbal om zich te ontwikkelen'

Een aantal voetbalverenigingen in Horst aan de Maas wil meer aandacht voor het vrouwenvoetbal in de gemeente. Een eerste activiteit is een voetbalmiddag voor meisjes die plaatsvindt op woensdag 17 oktober op het sportpark van RKsv Wittenhorst in Horst.

Met het winnen van de EK-titel door het Nederlands vrouwenvoetbalteam en door speelsters als Dominique Bloodworth en Lieke Martens staat het vrouwenvoetbal weer meer in de landelijke belangstelling. Toch blijkt het voor veel voetbalverenigingen lastig volwaardige O17- en O19-jeugdteams te kunnen vormen. Doordat er in de clubs vaak nog een mannencultuur heerst, is er minder aandacht voor vrouwenvoetbal. Gevolg is dat meisjes op een gegeven moment afhaken, zeggen Mariëlle Wijnhoven van SV Melderslo en Mieke Verstappen van Sparta’18 uit Sevenum. Al zit deze laatste vereniging wel in een luxepositie met twee seniorenteams en drie juniorenteams. “Sparta heeft als sinds 1972 onafgebroken meisjes- en damesvoetbal”, geeft Mieke Verstappen aan. “ Horst aan de Maas telt ongeveer driehonderd meisjes en vrouwen die voetballen. Meer dan één derde speelt bij Sparta. Maar wij weten ook dat je in je eentje wel ergens komt, maar samen kom je verder. We kunnen van elkaar leren.” “Wij hebben een seniorenteam”, vertelt Mariëlle Wijnhoven, “en bij de jeugd voetballen twee meisjes. Dat betekent dat er maar minimale doorstroming van onderop is. We merken ook dat het voor meisjes soms best een drempel is om zich aan te melden. Tot en met O15-jeugd spelen de teams namelijk gemengd.”

Op initiatief van RKsv Wittenhorst werd met alle verenigingen een overleg gepland. Daaruit bleek dat bijna alle clubs moeite hebben speelsters te werven én te behouden. SV Melderslo, Sparta’18 en Wittenhorst besloten om samen op te trekken en activiteiten te ontplooien die de instroom moet vergroten en uitstroom verminderen. Wijnhoven: “We willen dat meisjes die graag willen voetballen de kans krijgen dit op een prettige manier te doen. Het is absoluut niet de bedoeling dat er één gemeentelijk damesteam komt. We willen juist dat elke vereniging zijn eigen vrouwenvoetbalteams kan behouden. “ “Daarnaast is er een cultuurverandering binnen de verenigingen nodig “, voegt Verstappen toe. “Zo krijgt het vrouwenvoetbal meer kans om zich verder te ontwikkelen.” Volgens Ted Beekman van Wittenhorst heeft de onlangs overleden Gerard Lok als sportconsulent er veel aan gedaan om het vrouwenvoetbal op de kaart te zetten. “Ook maakte hij ons duidelijk welke voorbeeldrol wij kunnen vervullen voor onze regio, waar steeds meer noodzaak tot samenwerking zal ontstaan als gevolg van bevolkingskrimp en een aanbod van steeds meer nieuwe sporten.”

Op woensdag 17 oktober vindt er een eerste gezamenlijke activiteit plaats. Op het sportpark van Wittenhorst is van 13.30 tot 16.30 uur een voetbalmiddag voor meisjes. Deelnemers maken tijdens de activiteiten kans op prijzen. “Op deze voetbalmiddag willen we graag dat speelsters in Horst aan de Maas elkaar beter leren kennen en hun ervaringen uitwisselen met meiden van andere clubs en met meisjes die nu nog niet bij het voetbal zitten”, zegt Beekman. “Met deze ervaringen kunnen we het meidenvoetbal nog leuker maken en ervoor zorgen dat het gaat groeien.”