‘Met veel enthousiasme aan de slag voor Horst aan de Maas’

Het college heeft er weer een frisse en nieuwe bestuurder bij. Rudy Tegels werd op dinsdag 4 februari officieel tot wethouder van gemeente Horst aan de Maas benoemd. Om even met hem kennis te maken, legde HALLO Horst aan de Maas hem een vijftal woorden voor en vroeg wat deze voor hem betekenen als wethouder en als persoon.

Sevenum
“Ja, het dorp waar ik natuurlijk ben opgegroeid. Ik ben een echte Sevenummer. Hier is ook mijn politieke carrière begonnen. In 2006 kwam ik in de gemeenteraad van de toenmalige gemeente Sevenum. Je leert zoveel in die periode. Het verenigingsleven heerst in Sevenum en elke vrijwilliger heeft hart voor zijn of haar vereniging. Dat heeft mij altijd geraakt. Niet alleen in Sevenum, maar in heel Horst aan de Maas. Na deze raadsperiode ben ik verhuisd naar de gemeenteraad van Horst aan de Maas. Daar ben ik in 2010 fractievoorzitter van CDA geworden. Bij beiden heb ik altijd gezegd: ik ben altijd bereikbaar, voor iedereen. Dat geldt nu hetzelfde als wethouder. Ik wil er voor de mensen zijn en wil ze helpen.”

Paard
“Naast het werk moet je ook tijd vrij nemen om te ontspannen. De paardensport is altijd voor mij een hele plezierige hobby. Het is gewoon een prachtige sport om te zien. Zelf heb ik nooit actief paardgereden. De laatste keer was met mijn familie tijdens een vakantie in Texel. Toen hebben we door de duinen gereden, prachtig. Als je naar Horst aan de Maas kijkt op gebied van paardensport, is deze tak heel belangrijk voor de gemeente. Ik heb wel eens gezegd dat Horst aan de Maas de paardengemeente van Limburg is en wie weet in de toekomst die van Nederland. Hier wordt binnenkort bijvoorbeeld het WK mennen georganiseerd bij Equestrian Centre de Peelbergen in Kronenberg, een gigantisch evenement.”

Platteland
“Dat hebben we natuurlijk veel in Horst aan de Maas. Het is een echte plattelandsgemeente. Vroeger, toen we hier voornamelijk van boerengrond leefden, werd echt hard gewerkt en zette iedereen zijn beste beentje voor. Tegenwoordig zie je dat nog steeds terug in de werkersmentaliteit van de inwoners van Horst aan de Maas. Het platteland zit in onze roots, we houden van aanpakken. Dat zie je ook bij veel vrijwilligers in onze gemeente. Die gaan er echt voor. Het is ook belangrijk dat Horst aan de Maas voorloper blijft als plattelandsgemeente. Samen met onze buurtgemeentes Venray en Peel en Maas zorgen we ervoor dat het noorden van Limburg op de kaart wordt gezet. Laten we vooral niet vergeten dat het ook gewoon een prachtige gemeente is om te wonen, werken en te leven. Je kunt hier kilometers prachtig wandelen.”

Oppositie
“In een gemeenteraad is een oppositie heel belangrijk. Zij zorgt ervoor dat de coalitie scherp blijft. Zonder goede oppositie is er ook geen goede coalitie, daar ben ik heilig van overtuigd. Een oppositie kan uiteindelijk voor betere en concrete besluiten zorgen. Ik vind het belangrijk dat binnen de raad en het college iedereen elkaar met respect behandelt. Ook buiten raadsvergaderingen en de politiek mogen we best wel eens meer met elkaar omgaan, we hebben samen de verantwoordelijkheid voor een prettige sfeer.”

Privé
“Het is belangrijk om naast het werk te ontspannen, zoals ik al zei. Ik ben een echt familiemens. Elke zondag ga ik met mijn familie eten bij pap en mam. Stipt om 13.00 uur is de tafel gedekt. Ik ben tevreden met mijn privéleven. Sociale contacten zijn heel belangrijk, zo ben ik graag te vinden aan de tap met wat vrienden. Ook als ik thuiskom na een dag werken, dan drink ik negen van de tien keer een glaasje wijn om even de dag goed af te sluiten. Dan komt mijn bourgondische ik naar boven.”

Tekst en beeld: Niels van Rens