UIT Horst aan de Maas: Bram Hoex

Niet iedereen die in Horst aan de Maas opgroeit, blijft hier ook wonen. HALLO Horst aan de Maas spreekt in de serie Uit… Horst aan de Maas met oud-inwoners van Horst aan de Maas die hun dromen hebben gevolgd en buiten onze gemeentegrenzen terecht zijn gekomen. In deze aflevering: Bram Hoex (40), geboren in Sevenum, maar inmiddels uit Sydney, Australië.

Bram Hoex heeft al heel wat van de wereld gezien. Zo woonde hij in Santa Barbara in de Verenigde Staten, Singapore en nu sinds een aantal jaar in Sydney in Australië. Hij is echter opgegroeid aan de Ulfterhoek in Sevenum, niet ver van het spoor. Zijn vader was tekenaar/engineer, zijn moeder bleef thuis voor Bram en zijn één jaar jongere zus Astrid. “Na de basisschool ging ik naar het Blariacumcollege in Blerick waar ik het atheneum volgde. Daarna ging ik naar de Technische Universiteit in Eindhoven voor de studie Applied Physics.” Hij noemt Sevenum een mooi dorp om in op te groeien. “Heel gemoedelijk ook. Ik was er onder andere lid van voetbalvereniging Sparta’18 en HSV de Peelvissers.”

Prijzen
Tijdens zijn promotieonderzoek op het gebied van zonne-energie aan de Technische Universiteit Eindhoven verbleef hij drie maanden in Australië. Daar leerde hij een Duitse onderzoeker kennen die in 2008 een onderzoekslab in Singapore opzette en mensen zocht voor zijn team. Het was hetzelfde jaar dat Hoex twee internationale prijzen won voor zijn promotieonderzoek, de SolarWorld Junior Einstein Award en de Leverhulme Technology Transfer Award. “Ik had in 2001 al China bezocht, een reis die veel indruk op mij heeft gemaakt. In Azië gaan de ontwikkelingen zo snel, daar liggen de kansen. Daarnaast spreekt die eeuwenoude cultuur me ook erg aan. Ik ben nog verschillende keren teruggegaan naar China en heb ook Japan en Laos bezocht. Toen ik de kans kreeg om in Singapore te gaan werken, heb ik die meteen gegrepen.” Uiteindelijk woonde Bram 6,5 jaar in Singapore. “Het verschil met Sevenum was erg groot”, beaamt hij lachend. “Het is echt een wereldstad met veel hoogbouw. Het is ook erg materialistisch. Shoppen en uiteten, dat is wat de mensen daar het liefste doen in hun vrije tijd. Je hebt daar dan ook veel grote ‘shopping malls’. Een auto is in Singapore een statussymbool. Niet iedereen kan het zich veroorloven te rijden, je moet er namelijk een vergunning voor aanvragen die tussen 30.000 en 70.000 euro kost.” Na een aantal jaren had hij het echter wel gezien in Singapore. “Het kent bijvoorbeeld geen vier seizoenen, het is er altijd tussen de 24 en 32 graden. Op de koudste dag die ik er heb meegemaakt was het 22 graden. Toen kreeg ik gewoon kippenvel”, lacht hij. 


Multicultureel
Vijf jaar geleden vertrok hij met zijn Australische echtgenote naar Sydney, waar hij een aanstelling kreeg aan de UNSW (University of New South Wales) waar hij sinds begin dit jaar hoogleraar is op het gebied van duurzame energie. “Ik hou me vooral bezig met het ontwikkelen van nieuwe technologie die zonne-energie meer efficient of goedkoper maken. Ik werk veel samen met het bedrijfsleven, en dan vooral met bedrijven uit China. Ik ben ook adjunct-hoofd van onze school, verantwoordelijk voor ons onderzoek management en strategie. De mentaliteit in Sydney is een mix tussen Europa en de Verenigde Staten, echt multicultureel dus. Dat spreekt mij wel aan.” Bram woont vlakbij Bronte Beach, dat gezien wordt als één van de mooiste stads-stranden van Sydney. “Ik woon ook niet ver van de universiteit en kan met de fiets naar het werk. Sydney is een drukke stad , maar de natuur is hier zo mooi. Mijn vrouw en ik hebben laatst zelfs nog een stukje natuur ontdekt, niet ver van ons huis, dat we nog niet kenden. Sydney is ook groot. Mijn schoonouders wonen in dezelfde stad, 85 kilometer rijden van ons af.”
Australië werd de laatste maanden geteisterd door felle branden, met als gevolg enkele tientallen doden en duizenden mensen die zijn geëvacueerd. “In hartje Sydney hebben we gelukkig niet direct last gehad van de bosbranden, behalve dat de luchtkwaliteit op een gegeven moment nog slechter was dan in Beijing.
Mijn schoonouders wonen niet ver van de Blue Mountains (een gebergte, red.). Daarvan is 70 procent door de brand verwoest en voor hen kwam het dus wel heel erg dichtbij. Het is echt verschrikkelijk wat er is gebeurd. Ik hoop dat dit onze overheid er toe aan zet om een leidende rol te nemen in klimaatverandering.”

Perspectief
Als hij denk aan Sevenum, mist hij vooral zijn familie en vrienden, zegt Bram. “Ik praat eigenlijk ook bijna nooit meer Nederlands. Met mijn ouders spreek ik dialect.” Hij probeert elk jaar Nederland te bezoeken. “Wat ik dan leuk vind, is om terug te gaan naar de plekken van vroeger. Wat ik merk is dat, wanneer je in het buitenland woont, je tegen bepaalde zaken die in Nederland en Europa spelen anders aan kijkt. Je kijkt er met meer perspectief naar zoals bijvoorbeeld bij de Griekenland staatschuldencrisis van een aantal jaren geleden. Maar ik blijf altijd Nederlander.”

Tekst: Marieke Vullings