Toch handtekening Horst aan de Maas

Horst aan de Maas moet er volgens de gemeenteraad alles aan doen om alsnog het Schone Lucht Akkoord te ondertekenen. Dat bleek tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 21 januari waar door de hele raad een motie werd aangenomen.

Minister Van Veldhoven zette maandag 13 januari samen met 36 gemeenten en 9 provincies haar handtekening onder het Schone Lucht Akkoord (SLA). Van alle Limburgse gemeenten heeft alleen Nederweert dit akkoord, dat als doel heeft de gezondheidsschade door luchtvervuiling terug te dringen, ondertekend. Horst aan de Maas heeft het akkoord niet ondertekend. Een gemiste kans vonden PvdA, D66+GroenLinks, VVD en SP. Zij dienden daarom tijdens de raadsvergadering gezamenlijk een motie in. “We zijn verbaasd dat het college het akkoord niet heeft ondertekend”, meldde Jan Wijnen namens de PvdA. “We willen ons profleren als Gezondste Regio, maar hoe kunnen we dat worden als onze luchtkwaliteit slecht is? Het is een aanfluiting dat er maar 36 gemeenten dit akkoord ondertekend hebben. We willen dan ook dat Horst aan de Maas bij het tweede tekenmoment aansluit.”
CDA en Essentie vroegen zich in eerste instantie af wat de toegevoegde waarde is van een handtekening onder het akkoord. “Welke invloed kunnen we uitoefenen als gemeente?” vroeg CDA’er Eric Brouwers. Volgens Wijnen betekent een handtekening een duidelijke boodschap dat “we staan voor de Gezondste Regio en voor gezonde lucht. We geven zo een duidelijk signaal af.” In een reactie gaf wethouder Roy Bouten aan dat het College van B&W niet besloten het SLA al dan niet te ondertekenen. “We willen eerst onderzoeken wat van de deelnemende gemeenten precies wordt verwacht.” Volgens hem is nog niet bekend wanneer er een tweede tekenmoment is. Uiteindelijk stemden alle partijen met de motie in.

Tekst: Marieke Vullings