Jeugd: drugsgebruik is niet normaal

Het drugsgebruik onder jongeren in Horst aan de Maas blijkt een groter probleem dan gedacht. De oproep voor een beter drugsbeleid, gedaan door leerlingen van het Dendron College in Horst, heeft veel losgemaakt. Burgemeester Ryan Palmen heeft inmiddels toegezegd met de leerlingen in gesprek te gaan.

Havo 5- en vwo 6-leerlingen van het Dendron College namen dinsdag 8 oktober deel aan het jaarlijks terugkerende project Zinnige Zaken waarbij ze voor één dag in de lokale politiek doken. Zij mochten daarvoor onderwerpen aandragen die zij belangrijk vinden. Een groepje leerlingen bracht de drugsproblematiek onder de jeugd naar voren. Volgens hen krijgen zij op straat en tijdens het uitgaan pillen aangeboden en wordt ook op school drugs gebruikt. Dit sloeg op het gemeentehuis in als een bom, zegt PvdA-lid Jan Wijnen die deze dag als coach optrad. “We zaten met onze oren te klapperen en zeiden al snel: ‘hier moeten we het jongerenwerk van Synthese en ambtelijke ondersteuning bij roepen.” Volgens de jongeren wordt het gebruik van drugs als normaal gezien en wordt er niet beseft hoe erg het is.
Tijdens de afsluitende jongerenraadsvergadering pleitten zij ook voor een anoniem meldpunt en voor betere handhaving op drugsgebruik tijdens evenementen.

Caroline Keizer, jongerenwerker bij Synthese, geeft aan dat de welzijnsorganisatie signalen over drugsgebruik krijgt vanuit onder andere de jongerensozen en scholen. “Als een soos signaleert dat er drugs worden gebruikt, schakelt ze meestal jongerenwerk in. Na zo’n melding pakken wij dit samen met het Vincent van Gogh Instituut op. Ik vind het erg mooi om te zien dat de jongeren hier nu zelf mee kwamen en er zo open over spraken. Meestal is de jeugd terughoudend als wij vragen naar drugsgebruik, bang dat ze iemand verlinkt. Ik was verbaasd dat deze groep leerlingen er zo open over was.” Volgens haar neemt Synthese de signalen serieus. “In samenwerking van de netwerkpartners gaan wij ermee aan de slag.” Burgemeester Palmen liet dinsdag 8 oktober weten dat hij in gesprek gaat met de jongeren.

Tekst: Marieke Vullings