Eigen ‘cluppie’ met nieuwkomers

Gemeente Horst aan de Maas heeft zich onlangs aangesloten bij het project Goed Samenleven. Via dit platform kunnen burgers plannen indienen om hun omgeving te verbeteren. Horstenaar Saad Zeitoun heeft een burgerinitiatief ingestuurd en zijn plan om samen met nieuwkomers in de gemeente voetbalwedstrijden te gaan spelen is goedgekeurd.

Zeitoun is van origine Syriër en woont sinds vier jaar in Horst. Inmiddels is hij volledig ingeburgerd, maar toch mist hij iets. Hij merkt bij andere nieuwkomers in de gemeente dat het voor hen vaak lastig is om zich thuis te voelen en de culturen hier te begrijpen en accepteren. “Hulp vragen doen ze niet zo snel”, legt Zeitoun uit. “Het begint al bij de taalbarrière. Om mensen in hun buurt om hulp en advies te vragen is vaak een grote stap. Daar wil ik verandering in maken.”

Whatsappgroep

Het idee van Zeitoun is om nieuwkomers en Nederlanders dichter bij elkaar te brengen. “Integratie is heel belangrijk, anders begin je eigenlijk al met een valse start.” Zeitoun vond dat hij iets aan dit probleem moest doen. Zo richtte hij een whatsappgroep op voor immigranten in zijn buurt die nieuw zijn. “Hierop kunnen ze alles vragen en iedereen helpt elkaar. Ik woon vier jaar hier dus kan ik gemakkelijk een nieuwkomer helpen.” Maar de whatsappgroep was niet genoeg voor Zeitoun. “Ik hou heel erg van voetballen. De stap om je aan te sluiten bij een voetbalvereniging als Wittenhorst is best groot. Er speelt voornamelijk jeugd en die meeste die hier in Horst nieuw zijn, zijn een stuk ouder. Zij voetballen liever met eigen leeftijdsgenoten.”

Daarom was het idee heel makkelijk verzonnen. Samen met buurtbewoners Yasser Al Hamzeh en Mohamad Al Kodsy ging Zeitoun samenzitten. “Een voetbalteam met mensen uit de buurt: nieuwkomers en mensen die er al langer wonen.” Een lidmaatschap bij Wittenhorst is voor de buurtbewoners een flinke duit in het zakje en dus kwam Zeitoun met het idee om hun eigen ‘cluppie’ op te richten. “Dit idee heb ik neergelegd bij het platform Goed Samenleven en zij steunden dit plan, Voetbal Verbroedert, met 300 euro. Hiervan kunnen we de kosten betalen om één keer in de week een sportveld af te huren. Voor voetbalkledij en andere spullen zorgen we zelf.” Het team van Zeitoun telt inmiddels twintig voetballers uit verschillende dorpen uit Horst aan de Maas en ze proberen elke zondag te trainen. “We zijn nu in gesprek met Henk Versleijen. Hij regelt van alles bij sportclub UVB in Horst, daar trainen we nu ook. Hij is aan het kijken of hij teams kan vinden die tegen ons willen voetballen. Het doel is om in totaal twaalf wedstrijden te voetballen tegen verschillende teams.”

Kloof

Het draait Zeitoun niet puur om het voetballen. “Het gaat om de integratie tussen Nederlanders en nieuwkomers. Er is een kloof ontstaan tussen de twee en die wil ik met anderen kleiner maken.” Om die kloof weg te halen, is alleen een voetbalteam niet genoeg. Zeitoun organiseerde onlangs nog het Beter Samen Leven feest in MFC De Zwingel in Melderslo. “Er zijn ongeveer 250 mensen geweest. Het was een feest waarbij allerlei culturen aan bod kwamen. Zo konden alle gasten proeven, bekijken, luisteren en leren van verschillende culturen die in Nederland zijn. Een geslaagd feest.”

Ook een goed idee om de buurt op te fleuren, dorp mooier of hechter te maken? Kijk dan op
www.gewoongoedsamenleven.nl