Oogstfeesten verenigt muzikaal Horst aan de Maas

Vijf bandleden van Jeopardy staan in hun gebruikelijke oefenruimte aan de Waterstraat in Horst te oefenen. Het is geen doodgewone repetitie. Nee, de komende weken staan er maar liefst 15 verschillende (nieuwe) frontmannen- en vrouwen klaar om de microfoon over te nemen van leadzanger Rudy Noya. Jeopardy organiseert namelijk Heel Horst aan de Maas Zingt met, jawel Jeopardy.

Heel Horst aan de Maas Zingt met Jeopardy is onderdeel van de Oogstfeesten die op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 augustus plaatsvinden op een feestterrein aan De Hees, tussen de dorpen Kronenberg en Sevenum in. De zaterdag staat in het teken van alle kerkdorpen die een muzikale bijdrage leveren aan de Oogsfeesten. De oogstfeesten werden vroeger gehouden om de relatie tussen boeren en de oogst te benadrukken. Ze waren in verre omstreken bekend. Vanwege het 800-jarig jubileum van Horst aan de Maas, wordt de herinnering aan dit feest weer naar boven gehaald.

Vrienden van Mèrthal Live

Het idee van Heel Horst aan de Maas zingt met Jeopardy is ontstaan toen de band een aantal jaren geleden in de Mèrthal in Horst als één van de begeleidingsbands optrad bij één van de edities van de Vrienden van Mèrthal Live. Hierbij traden allerlei bekende en minder bekende Horst aan de Maasnaren op die nummers vertolkten met bekende bands uit de gemeente. Dat feest vond Rudy Noya ontzettend tof. “Dit is me altijd bijgebleven tot de dag dat Heidy van den Beuken van Gasterie Lieve Hemel in Sevenum naar mij toe kwam om een nieuw evenement te organiseren tijdens de Oogstfeesten”, vertelt Noya. “Ik dacht meteen weer aan die avond in de Mèrthal.”

Heel Horst aan de Maas zingt met Jeopardy is een avond waarin de nummers van Jeopardy worden vertolkt door de band, behalve zanger Noya. De zang wordt namelijk overgenomen binnen vijftien nummers door vijftien verschillende zangers uit alle kerkdorpen van Horst aan de Maas. Alleen Evertsoord en Kronenberg bundelen de krachten. “Zo is het eigenlijk een feest voor iedereen in de gemeente”, vertelt Heidy van den Beuken. “Samen met een aantal andere horecabedrijven uit Sevenum en Kronenberg en Jeopardy organiseren we dit feest.”

‘Dat was niet normaal’

Tijdens de vijftien nummers betreden jonge en oude, bekende en onbekende talenten het podium tijdens de Oogstfeesten. Over jong talent gesproken, Maud van den Berg (18) uit Broekhuizen is één van de (nieuwe) vertolkers van Jeopardy. Ze speelde onlangs tijdens de opening van het Horst aan de Maas 800-huis akoestisch haar singer-songwriter nummers. “Ik hoorde haar en dacht: dat is niet normaal, dat meisje heeft een enorm talent”, vertelt Noya. “Een dag later liep ik met mijn vriendin door het centrum van Horst en kwam Maud met een vriendin tegen. Ik excuseerde mijn vriendin, liep naar Maud toe en heb meteen haar nummer gevraagd. Perplex liet ik haar achter en later belde ik haar op met de vraag of ze mee wilde doen aan Heel Horst aan de Maas Zingt met Jeopardy.”

“Dat was wel heel even schrikken”, zegt Maud van den Berg lachend. “Maar ik ben zo blij dat hij mijn nummer vroeg. Nu sta ik ineens met een voltallige band te repeteren voor een groot feest. Dat is toch fantastisch.” Optreden is voor Maud niet vreemd, maar met een band spelen is voor haar nieuw. “Normaal gesproken speel ik alleen akoestisch gitaar en zing ik mijn eigen nummers. Met een band spelen is wel even wennen. Je moet nu bijvoorbeeld letten op een tweede stem, daar hoef ik natuurlijk nooit rekening mee te houden als ik alleen speel.”

‘Beetje gek’

De komende weken repeteert Jeopardy met veertien verschillende zangers en zangeressen en één zanggroep. Op zaterdag 24 augustus komen de artiesten allemaal bij elkaar en gaan ze de show vertonen in de feesttent tegenover Gasterie Lieve Hemel. “Het wordt echt een tof feest”, zegt Noya. “Allemaal verschillende soorten talenten met één band. Het is vooral veel lol hebben en voor mij is het ook wel een beetje gek. Nu spelen er ineens vijftien verschillende artiesten de rol van mij. Maar ik kan daar alleen maar van genieten. Het is niet dat je je werk uit handen geeft, maar je ziet nu ineens dat elk nummer weer op een andere manier gespeeld en gezongen kan worden. Dat is het mooie van muziek.”

Tijdens de Oogstfeesten spelen op vrijdag 23 augustus de bands The Sparks uit Horst en The Classics uit Stramproy onder het thema Klassiekers in de Wei. De avond begint om 20.00 uur. Zaterdag mag Jeopardy aantreden met de vijftien vertolkte nummers. Daarna zal Jeopardy nog zelf spelen. Deze dag begint om 16.00 uur. Als afsluiter op de zondag is het traditionele oogstfeest. In de feesttent en op het terrein is van alles te doen zoals een roofvogelshow, schapen drijven en scheren en er zijn allerlei oude tractoren te zien. Deze dag begint om 11.00 uur.