Pastoor Verheggen verlaat parochiefederatie Maasdorpen na twintig jaar

Het was toch wel even schrikken toen pastoor Ruud Verheggen (50) een aantal weken geleden een telefoontje kreeg van de vicaris-generaal. “Dan weet je al hoe laat het is”, zegt Verheggen. De pastoor van parochiefederatie Maasdorpen vertrekt na twintig jaar naar de parochies in Eijsden, Mariadorp en Oost-Maarland.

Geheel onverwacht was het niet voor Verheggen. “Enige tijd daarvoor vroeg iemand van het bisdom mij al of ik open stond voor een nieuwe uitdaging. Maar heb toen gezegd dat het voor mij niet per se hoeft. Ik zit hier wel op mijn plek.” Toch moest Verheggen naar een ander werkgebied. “Het is geen moetje, maar je hebt natuurlijk je gehoorzaamheid naar het bisdom. Deze nieuwe kans neem ik zeker met beide handen aan. Ik heb altijd gezegd, liever niet naar het zuiden van Limburg, ik zit prima hier in het noorden. Ik ken de mensen, ik hou van de mentaliteit en het is gewoon een bekend gebied. Eijsden, Mariadorp en Oost-Maarland ken ik niet zo goed.” Inmiddels heeft Verheggen al verschillende gesprekken gehad in zijn nieuw werkgebied. “Iedereen is ontzettend vriendelijk, dus dat zal allemaal wel goed komen.”

Stil

Afscheid nemen van parochiefederatie Maasdorpen is voor Verheggen niet gemakkelijk. Het was dan ook even goed stil in de kerk toen de pastoor zijn vertrek aankondigde tijdens de mis op zaterdag 10 augustus. “Het was heel moeilijk om mijn verhaal te doen. Het was ook de eerste keer dat ik het openbaar bekend maakte; zo’n eerste keer hakt er altijd in. Je bent hier immers twintig jaar pastoor geweest.” Verheggen laat vooral mooie herinneringen achter in de gemeente Horst aan de Maas. “Ik heb veel mooie dingen mogen meemaken. Evenementen als de Mariafeesten, motorzegeningen en veel edities van de Rozenfeesten in Lottum.” Maar boven alles gaat Verheggen het persoonlijk contact met de mensen hier missen. “Persoonlijk contact gaat boven alles. Ik heb mensen gedoopt, getrouwd en zoveel bekenden en onbekenden zien groeien in henzelf en in het geloof. Dat is als pastoor het mooiste wat er is.”

Rijk cultureel gebied

Op 13 oktober wordt Verheggen geïnstalleerd als de nieuwe pastoor van de parochies in Eijsden, Mariadorp en Oost-Maarland. Een nieuw avontuur, want de parochiefederatie werkt weer anders dan die waar hij twintig jaar voor heeft gediend. “Daar hebben zo ook weer andere evenementen”, zegt Verheggen. “Eijsden, Mariadorp en Oost-Maarland is een rijk cultureel gebied. Je hebt daar veel muziek en grote processies.” De opvolger van Verheggen zal zo snel mogelijk bekend gemaakt worden, wanneer is onbekend. “Ik weet dat er momenteel gesprekken lopen. Dat duurt een tijdje, want er moet over van alles worden gesproken.” Verheggen kondigt ook een afscheid aan. “Hoe en wat dat moet ik nog allemaal bekijken. Ik wil iedereen alvast bedanken voor alle felicitaties, steun en toeverlaat. Het mooiste cadeau is als iedereen komend weekend naar de Mariafeesten in Tienray gaat. Dat zou prachtig zijn.”