15 vragen aan Tessa Breukers

Iedere week is beantwoordt een jongeren uit Horst aan de Maas de 15 vragen. Deze week de 17-jarige Tessa Breukers uit Lottum.

Als je ervoor kon kiezen om voor altijd één bepaalde leeftijd te hebben, welke zou dat dan zijn?
Ik zou zelf kiezen voor de leeftijd 11 of 12, de leeftijd dat je in groep 8 zit en overgaat naar de brugklas. Ik vond tot nu toe groep 8 het leukste schooljaar van alle schooljaren die ik tot nu toe heb gehad. Je had weinig huiswerk en je had nog niet zo veel verplichtingen. Ook de musical was superleuk. Wij hadden een hele hechte klas, ik weet nog dat we allemaal moesten huilen op de slotavond. Gelukkig zien we elkaar nu nog met uitgaan en indrinken.

Wat zou je nooit weggooien?
Mijn geboorteknuffel. Hij ziet er niet meer zo mooi uit als vroeger, maar ik zou echt niet zonder hem kunnen. Ik ben dan wel 17, maar ik slaap er nog elke nacht mee. Ik schaam me er soms wel voor maar ja, met die knuffel slaap ik gewoon beter. Het is een soort poppetje met lange oren.

Wat is je leukste en wat is je stomste vak op school?
Ik vind LO oftewel gym het leukste vak op school. Ik vind het fijn om niet de hele les stil te hoeven zitten en gewoon lol maken met mijn klasgenootjes. Ik vind bijna alle sporten wel leuk, alleen kan ik ze niet allemaal even goed, dat kan denk ik niemand. Het stomste vak op school is geschiedenis, dit vak heb ik volgens mij nooit leuk gevonden en ik heb er dan ook nooit een voldoende voor gestaan. Ik weet niet waarom, maar de oudheid interesseert me niet zo veel. Ik zou het liever over de toekomst hebben dan over het verleden.

Welk verhaal vertelt je familie altijd over jou?
We waren met ons gezin, wat toen nog bestond uit alleen mijn ouders en ik, aan het midgetgolfen in Zeeland. Ik was toen denk ik 4 of 5 jaar. Het was dus ook mijn eerste keer midgetgolfen. Ik snapte het nog niet zo goed en het ging vaak mis en mijn vader probeerde tussendoor uitleg te geven en iedere keer als ik dan ging slaan vroeg ik: “Zoe, zoe?”, In het Lottums natuurlijk. Mijn vader en moeder hebben dit gefilmd. Ik heb nu inmiddels een broertje, Gerwin hij is nu 9 jaar. Hij heeft dit filmpje ook wel eens gezien. Vorig jaar ging ik niet mee op vakantie en toen hebben mijn ouders en mijn broertje het filmpje nagemaakt, dit was wel lachen want alle mensen op de golfbaan keken mijn broertje aan, omdat hij zo gek deed.

Ben je meestal te vroeg, precies op tijd of te laat?
Ik probeer altijd te vroeg te zijn, een enkele keer ben ik te laat. Op school met dingen inleveren ben ik wel altijd te laat, ik wacht meestal tot het laatste moment en dan krijg ik het niet meer af waardoor ik het te laat inlever.

Heb je een bijbaantje?
Op dit moment heb ik twee bijbaantjes. Ik werk bij een ijssalon in Arcen. Hier werk ik nu al twee jaar. Ik ben begonnen in de keuken en nu sta ik meestal in de bediening. Ik vind het heel leuk hier en ook de collega’s vind ik ook leuk. Sinds kort ben ik begonnen bij een supermarkt. De ijssalon is namelijk dicht in de winter dus ik had iets nodig voor in de winter. Ik ga in de zomer proberen deze bijbaantjes te combineren.

Waar ben je verslaafd aan?
Ik denk dat de meeste mensen die mij kennen dit antwoord wel verwachten, eten. Ik ben echt verslaafd aan eten. Ik eet altijd heel veel en ook vaak. Mensen vragen zich altijd af hoe ik mijn eten op krijg en waar ik het laat. Ik hoop dat ik altijd zo veel kan blijven eten zonder iets aan mijn gewicht te merken, maar het zal toch wel een keer veranderen denk ik.

Wat is je droombaan?
Ik zou het liefst zo min mogelijk willen doen en toch heel veel geld verdienen. Ik weet dat je hard zult moeten werken voor je geld. Toch zou het me leuk lijken om voor eten te proeven, geld te verdienen. Maar voor nu wil ik dan toch basisschooljuffrouw worden, heel iets anders dan eten proeven, maar het lijkt me wel heel leuk.

Wat doe je het liefst op een vrijdag- of zaterdagavond?
Op vrijdagavond werk ik altijd, soms ga ik na het werken nog uit, maar meestal ga ik meteen slapen. Op een zaterdagavond zit ik het liefst op de bank met een zak chips of wat anders lekkers. Ik ga niet zo vaak uit omdat ik meestal heel snel moe ben ‘s avonds en dan liever thuis op de bank lig.

Wat vind je belangrijk in een vriendschap?
Eerlijkheid en vertrouwen. Je moet alles tegen elkaar kunnen zeggen en elkaar er ook in vertrouwen dat de ander het niet doorvertelt. Ik heb op dit moment een beste vriendin en we vertellen elkaar alles en we vertrouwen elkaar ook. Als wij afspreken liggen we altijd in een deuk. Helaas heb ik haar deze zomervakantie weinig gezien omdat ze de hele vakantie heeft gewerkt, maar als we binnenkort weer naar school gaan, zitten we weer elke pauze samen en doen we ook ons profielwerkstuk samen.

Hond of kat?
Ik twijfel een beetje bij deze vraag, omdat wij binnenkort een hond en een kat krijgen, maar ik denk dan toch dat ik zelf meer een kattenmens ben. Als het maar wel een lieve kat is waarmee je kunt knuffelen.

Wie kent jou het beste?
Mijn moeder. Misschien klinkt dit raar voor de meeste jongeren van mijn leeftijd, maar ik kan alles tegen mijn moeder zeggen. Ik denk dat mijn moeder en ik een hele goede band hebben. Ook al hebben we soms ruzie, dat hoort erbij denk ik.

Als je een topsporter zou zijn, waar zou je dan heel goed in willen zijn?
Turnen, ik heb zelf vroeger tien jaar op turnen gezeten en ben toen gestopt, omdat ik vaak blessures had. Ik mis het soms nog, omdat ik het toen echt heel leuk vond. Ik zou heel graag weer willen beginnen met turnen, maar ik heb er nu geen tijd voor en ik heb het te lang al niet meer gedaan.

Zou je liever twee keer zo slim of twee keer zo mooi zijn?
Vroeger zou ik zeggen twee keer zo mooi. Ik werd op de basisschool en in de brugklas gepest, omdat ik rood haar heb. Nu zeg ik twee keer zo slim. Ik weet nu dat het innerlijk zo veel belangrijker is dan het uiterlijk, bovendien verdien je meer met je slimheid dan met je mooiheid. Want ik zou toch nooit model kunnen zijn, omdat ik dan op mijn eten zou moeten letten en dat zou ik er niet voor over hebben. Twee keer zo slim dus en dan een goede baan hebben later.

Wat zou je nooit meer overdoen?
Havo 4, ik heb het al twee keer gedaan omdat ik ben blijven zitten, een derde keer gaat hem echt niet worden. Ik ben er nu klaar voor om naar havo 5 te gaan en in één keer mijn diploma te halen en dan door naar het hbo.