Met een bloemendrakenboot door de wateren van het Westland

Een lading van 13.000 bloembollen werden bij Lily Beelen uit Horst geleverd. Die moesten allemaal omgetoverd worden tot een grote bloemenboot van tien meter lang. Op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 augustus voer namelijk haar ontworpen bloemenschip door de wateren van het Westland tijdens het jaarlijks evenement Varend Corso. Lily sleepte met haar ontwerp twee prijzen in de wacht.

Het avontuur begon allemaal toen het bedrijf Van den Bos Flowerbulbs uit Honselerdijk haar berichtte. “Of ik voor hen een bloemenboot wilde ontwerpen voor het Varend Corso”, vertelt Lily. “Ik was nog nooit naar dit evenement geweest. Na even googelen was ik meteen enthousiast.” Tijdens het gesprek in mei vertelde ze Lily of ze de tekening zo snel mogelijk wilde maken. Twee maanden later vond het evenement plaats. “Dat was wel heel snel, maar wel spannend.” Haar ontwerp deed mee in de categorie commerciële boten. Het bedrijf achter de bloemenboot deed elk jaar mee. “Deze editie wilden ze voor de wow-factor gaan, daarom kwamen ze met een heel bombastisch idee.”

Groot drakenhoofd

Vorig jaar voer een boot mee in de stijl van elfjes en sprookjes, dit jaar wilden ze het groter aanpakken. “Het bedrijf was helemaal fan van de hitserie Game of Thrones. Daarbij kwamen ze met het idee om voor op de boot een groot drakenhoofd te monteren die echt rook en vuur spoot. Binnen twee maanden zo’n drakenhoofd maken, is zo goed als onmogelijk voor mij. Daarom schakelden ze een bedrijf in die gespecialiseerd was in 3D-printen. Binnen een maand was het hoofd uitgeprint.” De rest van de boot moest ook vormgegeven worden, dat was één van de taken van Lily. “13.000 bloembollen werden bij mij afgeleverd. Ik moest deze kleurrijke bloemen aan elkaar lijmen, dat was mij een klus. Ik gooide vier lijmpistolen aan en ging aan het werk.”

Lily deed het werk voornamelijk alleen, gelukkig kwamen een aantal vriendinnen bij haar langs om soms te helpen. “Daar was ik heel blij mee en het maakte het werk ook een stuk gezelliger.” Bij het maken van een tien meter lange bloemenboot komt volgens Lily heel veel kijken. “De bloemen moeten besteld worden, het ontwerp moet getekend worden, de acteurs en hun kledij werden geregeld en ook de muziek was een belangrijk puntje. Het was een race tegen de klok, maar het was het allemaal waard.”

150 bruggen

Uiteindelijk voer de boot op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 augustus door de wateren van het Westland in Zuid-Holland. In totaal passeerden de boten 150 bruggen. “Ook daar moest je op voorbereid zijn”, vertelt Lily. “We moesten iedere keer bukken en ook onze troon, die hoger was dan de meeste bruggen, moest buigbaar zijn. Moet je nagaan dat sommige boten zelfs liften hadden gebouwd.” Lily voer één dag met de boot mee. “Ik kreeg de rol van Jon Snow, één van de hoofdpersonen van Game of Thrones”, zegt Lily lachend. “Het was een mannenrol, maar dat maakt mij niet uit hoor. Ik zet een pruik op en geen een bezoeker zag dat ik een vrouw was. Ik vond het wel grappig.”

Wisselbeker

Uiteindelijk won Lily met het bedrijf de eerste prijs binnen de commerciële boten en zelf sleepte ze de Johan Huisman Binders Prijs in de wacht, de prijs voor beste binder. “Die laatste prijs doet mij heel veel. Het is toch altijd wel fantastisch als mensen je werk waarderen. Ik had het trouwens totaal niet verwacht. Ik wist niet wat de eisen waren en was echt enorm verbaasd toen ik werd uitgeroepen.” Nu heeft Lily een enorme wisselbeker thuis staan, met haar naam in gegrift. “Dat is toch wel gaaf”, zegt ze vol trots. Of ze volgend jaar weer meedoet antwoord Lily: “Wie weet. Het bedrijf wil natuurlijk met mij de eerste plek prolongeren, maar ik moet eerst kijken in mijn agenda. Varend Corsa vindt in de vakantieperiode plaats, dus misschien heb ik dan niet eens tijd. We kijken wel.”