‘Ik moest huilen’

Eline Houterman (23) uit Meterik won in het weekend van vrijdag 2 tot en met zondag 4 augustus het Nederlands Kampioenschap samengesteld mennen in de categorie enkelspan paard klasse Z. In het Limburgse Hulsberg wist ze, bijgestaan door haar zusje Anouk en haar vader Jeroen, twee van de drie onderdelen winnend af te sluiten, wat genoeg was voor een eerste plaats.

Het samengesteld mennen bestaat uit drie onderdelen: dressuur, marathon en vaardigheid. Eline komt met haar paard Ayco uit in de zwaarste klasse van het enkelspan paard, namelijk klasse Z. In Hulsberg wist Eline zowel de onderdelen marathon als vaardigheid winnend af te sluiten. Dat was genoeg voor een eerste plaats in het eindklassement en daarmee ook de titel Nederlands Kampioen. Eline: “Ik zag het echt niet aankomen.”

Het mennen werd bij de familie Houterman met de paplepel ingegoten. Elines moeder ment al jaren en Eline en haar zusje Anouk zijn ook al sinds hun vijfde bezig met de sport. Eline ment inmiddels al zo’n zeven jaar op hoog niveau. Tijdens haar wedstrijden wordt ze bijgestaan door haar zusje Anouk en vader Jeroen. “Zij zitten achterop en navigeren me bijvoorbeeld door het parcours heen”, legt Eline uit. “Ook geven ze me door of ik op schema lig qua tijd.” Achter de schermen zijn er nog meer ‘grooms’ aanwezig, benadrukt ze. “We zijn met een groot team en dat is voor mij heel fijn, omdat het me enorm ontlast. Ik heb daardoor alle tijd om te trainen en om de hindernissen van de marathon te verkennen. Het team is dus heel belangrijk.” Anouk voegt toe: “En het is ook nog eens heel gezellig, met zo’n grote groep.”

Voor het Nederlands Kampioenschap kunnen menners zich opgeven, als ze minimaal twee wedstrijden uitgereden hebben. “Bijna alle internationale rijders doen mee”, zegt Eline. Jeroen voegt toe: “En de concurrentie in Nederland is groot.” Zo reed onder andere de nummer 2 van de wereld, Saskia Siebers, mee op het NK. Lang zag het er naar uit dat zij met de titel naar huis ging. “Op vrijdag werd de dressuur verreden en daar werden we zesde. Eigenlijk is dat heel goed voor Ayco, nog niet zo lang geleden was hij erg gespannen tijdens de dressuur.” Op zaterdag volgde de marathon. “Ayco’s sterkste punt, dus hier wonnen we ruim. We waren 20 seconden sneller dan de nummer 2.”

Groentje

Na deze twee onderdelen stond Eline op zaterdag derde in het eindklassement, maar op de zondag werd het onderdeel vaardigheid nog verreden. “Daar reden we foutloos, maar toen moest Saskia nog rijden. Die stond op dat moment nog eerste. Voor haar was de psychologische druk enorm.” Toen Siebers al snel twee fouten maakte, was het voor Eline en de rest van het team duidelijk: Eline was Nederlands kampioen. “Ik moest huilen”, lacht Eline. “Ik had het echt niet verwacht, omdat Saskia het normaal altijd afmaakt.” Jeroen legt uit: “We gingen er niet heen om te winnen, dan hadden we een ander paard meegenomen. Ayco is nog een groentje op dit niveau. We gingen om te leren.” Deze winst belooft echter meer voor de toekomst. Eline: “Het is voor mij het bewijs dat we tegen een heel hoog niveau aan zitten. Ik hoop ooit in de top 5 van de wereld te belanden.”

(Foto: Peter Reinders)