Daf verovert Horst aan de Maas

Honderden DAF-jes trekken zaterdag 29 en zondag 30 juni door de straten van Horst aan de Maas. Personenauto’s, vrachtwagens, militaire voertuigen: ze zijn allemaal te bewonderen tijdens het speciale DAF-weekend in het kader van 800 jaar Horst aan de Maas.

America is het dorp van Rowwen Hèze, de Peel en Boëms Jeu. America is echter ook het dorp waar Hub van Doorne, oprichter van de DAF, op 1 januari 1900 het levenslicht zag. Zijn broer Wim werd zes jaar later in Griendtsveen geboren. Om deze mannen te eren verzamelen op zaterdag 29 juni zo’n driehonderd DAF’s zich voor een toertocht door de gemeente. Op zondag 30 juni wordt er bij het geboortehuis van Hub, aan de Pastoor Jeukenstraat, een kunstwerk onthuld. Daarna trekt er een defilé van America naar Griendtsveen. Onderweg passeren zij het Peelmuseum in America waar voor de gelegenheid een DAF-tentoonstelling te zien is.

Het wordt een hele happening, zegt Hay Mulders van de werkgroep DAF America/Griendtsveen. “We verwachten zondag een grote afvaardiging van de familie Van Doorne. Zo zullen twee achterkleindochters het kunstwerk, dat is gemaakt door Sjer Jacobs uit Tegelen, onthullen. Verder wordt dan ook het boek ‘Van Doorne’s jeugdjaren’ geschreven door Ab Rongen, gepresenteerd.” Daarna gaat het defilé van start. “Leuk om te vermelden is dat de spreekstalmeester Niek Vervoort is. Hij is in de verte nog familie van de moeder van Hub en Wim.” Volgens Mulders bleef de band tussen America en Van Doorne hecht. “Hij ging regelmatig met gasten een kijkje nemen bij zijn geboortehuis. Ook ondersteunde hij de fanfare in het dorp.”

In het Peelmuseum is tijdelijk een DAF-tentoonstelling ingericht waar onder andere een Formule 3-racewagen te zien is en een Parijs-Dakar-truck. Verder zijn er ook wat voorwerpen te zien van circus Het Hoefke waar Van Doorne ook oprichter van was. Een en ander is afkomstig van het Heemhuis in Deurne, waar Van Doorne tot aan zijn overlijden woonde.

Over de jeugdjaren van Hub en Wim van Doorne is een 3D-animatiefilm gemaakt die tijdens het DAF-weekend tussen 10.00 en 17.00 uur doorlopend te zien is bij het Peelmuseum. De film is gemaakt door Rob Smit. In het filmpje figureren de clowns Rits & Rats van Circus ’t Hoefke. Niet alleen in America en Griendtsveen wordt stilgestaan bij de gebroeders Van Doorne. In Horst wordt in de Norbertuswijk op zaterdag 29 juni een kunstwerk onthuld met de titel ‘Zonder versnelling vooruit’.
Kijk voor meer informatie over alle activiteiten op www.dafweekend.nl