60 jaar ‘sjemdörp’ in Horst

De Norbertuswijk in Horst viert eind juni twee weekenden lang het zestigjarig bestaan van de wijk. Wous Vermeulen en Jac Wismans zijn bewoners van het eerste uur en hebben het ‘sjemdörp’ in de loop der jaren zien veranderen in een multiculturele buurt waar nog steeds volop activiteiten worden gehouden.

De Norbertuswijk in Horst: in de volksmond ook wel nieuwe parochie en ‘sjemdörp’ genoemd. “Dat was omdat het veelal jonge gezinnen waren die hier kwamen wonen”, weet Jac Wismans (70), “en er werd gezegd dat zij zich niet meer konden veroorloven dan jam op de boterham.” Wismans kwam in februari 1961 met zijn familie aan de Gebroeders van Doornelaan wonen. Wous (84) woonde er toen al. “Ik ben hier samen met mijn man Wim op 17 mei 1960 komen wonen. Nadat wij zijn getrouwd, woonden we eerst bij Wims ouders in en toen hier gebouwd werd, konden we een eigen huis krijgen.” Jac woont inmiddels op de Middellijk, dat aan de rand van de Norbertuswijk ligt. “Ik heb na mijn trouwen twee jaar aan de Herstraat gewoond, maar ben toch weer teruggekeerd naar het oude nest”, zegt hij lachend.
In het boekje dat uitgegeven werd ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de parochie, Sint Norbertus in het zilver, wordt beschreven hoe de gemeenteraad van de toenmalige gemeente Horst in november 1959 akkoord geeft voor de uitbreiding aan de noordzijde van Horst. In december 1960 keurde provincie Limburg het plan goed. Wous en Jac hebben de woonwijk in al die jaren steeds groter zien worden. “Toen we hier kwamen wonen, waren er overal nog woningen in aanbouw” vertelt Wous. “Onze eerste twee kinderen zijn nog gedoopt in de Lambertuskerk.” In 1958 werd begonnen met de bouw van de lagere school en in 1962 werd de Norbertuskerk gebouwd. De hele gemeenschap hielp mee met het inzamelen van de benodigde financiën. Kerstmis 1963 kon de kerk in gebruik worden genomen. In de kerk diende ook een orgel te komen. Daarvoor werd een orgelcomité opgericht dat in augustus 1968, ten behoeve van de aanschaf van het orgel, een fancyfair organiseerde. Jac: “Deze Nobertuskermis was altijd erg gezellig. Zo kan ik me nog het lichtnamenspel herinneren. Dat was een soort memoryspel met de namen van de sponsoren en daar kon je prijzen mee winnen.” De wijk kende in die jaren veel nijverheid. Er was de kruidenierszaak van Grubben, snackbar Trilli en de dames Coumans hadden er een groente- en fruitwinkel. Er kwamen een lts, het Centrum voor Champignonteeltonderwijs en een school voor speciaal onderwijs. De lts is inmiddels opgegaan in het Dendron College en de Norbertuskerk werd in 2012, door de terugloop van het aantal kerkgangers, aan de eredienst onttrokken. Nu huizen er basisschool De Twister en het Huis van de Wijk in. Een prima oplossing voor het gebouw, vinden Jac en Wous.
Wous komt oorspronkelijk uit Amersfoort, maar heeft nooit de behoefte gehad terug te gaan naar stad. “Ik woon hier en wil er voor altijd blijven. Mijn zoon heeft onlangs het huis gekocht en ik mag er blijven wonen. Ik vind dit een heel gezellig buurt.”
Op zaterdag 22 en zondag 23 juni vinden er diverse activiteiten plaats in het kader van het jubileum. Zo is er op zaterdag een spellenmiddag in het park en op zondag Frühschoppen. Op zaterdag 29 juni is de onthulling van een DAF-kunstwerk in het kader van 800 jaar Horst aan de Maas. Daags erna is er een defilé van DAF-jes.