‘Het is een ‘slachtveld’ op de vloer’

Na wekenlang trainen, trainen en nog eens trainen is het voor de 18-jarige Anouk Vullings uit Horst eindelijk zover: het Europees Kampioenschap hiphop in Italië. Ze behaalde een top-10 ranking tijdens het Nationaal Kampioenschap in Wijchen en mag door deze prestatie afreizen naar Rimini in Italië waar het toernooi zich afspeelt van woensdag 15 tot zondag 19 mei.

“Ik ga niet alleen”, zegt Anouk. “Zes andere dames, die zich ook hebben geplaatst, reizen mee. We sporten allemaal voor Dance Masters Madson Club in Venlo. In Rimini hebben we allemaal een kamer geboekt in een hotel.” Tijdens het NK heeft Anouk zich geplaats voor het onderdeel Hiphop Battles. Dat betekent dat ze tijdens haar wedstrijd op het EK in één grote zaal staat met meerdere dansers en de ‘battle’ aangaat met de rest. “Je moet aan de jury laten zien dat je verschillende stijlen dans onder controle hebt. Dat is niet zo makkelijk als het lijkt.” De dans die Anouk gaat opvoeren, is namelijk freestyle. “Ik ga compleet blanco de wedstrijd in. Ik weet niet eens op wat voor muziek ik moet gaan dansen. Als de muziek aangaat, moet ik improviseren.”

Dat is het niet het enige, want tijdens zo’n hiphopdans moet Anouk laten zien ze alle onderdelen in één nummer onder controle heeft. “Tijdens een nummer hoor je verschillende dingen tegelijk: de bass, zang, toetsenist en noem maar op. Dit moet allemaal terug te zien zijn aan je dansbewegingen. Dat is best lastig.” Maar hoe bereid je je voor op een dans waarvan je niet eens weet hoe die eruit gaat zien? “Een klein beetje kan ik mij er wel op voorbereiden. Het nummer waar ik op ga dansen is in elkaar gezet door een dj. Ik heb verschillende cd’s van hem, dus ik weet wel een beetje wat voor soort muziek hij draait. Ik train nu elke dag ongeveer drie uur. Tijdens deze lessen krijg ik tips van mijn trainer op gebied van uitstraling en pasjes. Maar ik train ook op conditie en kracht.”

Het is voor Anouk de eerste keer dat ze afreist naar Italië voor een Europees Kampioenschap. “Het is wel een beetje spannend. Een aantal andere danseressen dat bij ons op de dansschool zit is er wel eens geweest, maar gaat dit jaar niet mee. Volgens hen is het een ‘slachtveld’ op de vloer. De zaal is zes keer zwembad De Berkel. Tijdens je optreden dans je met 25 personen tegelijk. Dan kun je je wel voorstellen hoe druk het is.” Of Anouk kans maakt, is ze snel duidelijk. “Kampioen worden is uitgesloten. Het zal überhaupt al moeilijk zijn om de eerste ronde door te komen. Er doen meer dan honderd dansers mee. Daarvan gaan de beste zestien door naar de volgende ronde. De concurrentie is heel erg groot.”

Aan het eind van de week is Anouk aan de beurt. “Zondag moet het gebeuren. De dagen daarvoor ga ik trainen en ik zal ook vast wat wedstrijden kijken van de andere danseressen die met mij meegaan. Iedereen is namelijk op een andere dag aan de beurt. Daarnaast hebben we nog best veel vrije tijd over om te relaxen. We zijn daar dan toch, dus we mogen ook wel een beetje genieten.”