‘Vee en vuurwerk gaan niet samen’

Attractiepark Toverland in Sevenum houdt in de zomermaanden diverse avonden een vuurwerkshow. De harde knallen van het vuurwerk zijn reden tot bezorgdheid bij de familie Van Helmond uit Evertsoord. Het zorgt voor paniek bij haar kudde koeien. “We willen voorkomen dat de koeien uitbreken en dat er ongelukken gebeuren”, zegt Doret van Helmond. Toverland heeft aangekondigd geluidsarm vuurwerk in te gaan zetten.

De familie Van Helmond heeft haar boerderij aan de Drie Kooienweg in Evertsoord. Het jongvee staat buiten in een wei aan de Wertemerweg. Elke keer als er een vuurwerkshow is gaan vader en zoon naar de wei om ervoor te zorgen dat de dieren niet uitbreken. Er is enkele keren een uitbraak geweest, toen liepen de dieren de Wertemerweg op. “Daar rijdt ’s avonds gelukkig bijna geen verkeer. Maar je moet er toch niet aan denken wat er kan gebeuren als ze de Midden Peelweg oplopen. Ze hebben ook al een paar keer de binnendraad kapot gelopen”, aldus Doret van Helmond. Zij sprak de gemeenteraad van Horst aan de Maas tijdens de raadsvergadering van dinsdag 7 mei toe. “We maken ons zorgen. We gunnen Toverland het beste, maar vee en vuurwerk gaan niet samen.”
Naar aanleiding van de klachten van omwonenden heeft het attractie­park vorige week bekendgemaakt geluidsarm vuurwerk in te zetten bij de vuurwerkshows tijdens de Midzomeravonden. “Geluidsarm vuurwerk ziet er net zo mooi uit als knalvuurwerk en wordt op dezelfde manier ontstoken, maar in de lucht vindt er geen grote knal plaats”, laat woordvoerster Tessa Maessen desgevraagd weten. “Het vuurwerk is dus stukken stiller, vandaar ook de naam stil vuurwerk. Wij hebben voor dit type vuurwerk gekozen om de overlast voor de omwonenden en het vee zoveel mogelijk te beperken. Er vinden dit jaar tien Midzomeravonden plaats, het is op dit moment nog niet bekend of we dit jaar op andere momenten ook vuurwerkshows gaan aanbieden.”
Voor de familie Van Helmond is het afwachten of daarmee de zorgen voorbij zijn. “Hoe stil is stil? En komen er geen reeksen knallen, want dat is wat het vee in paniek brengt. We vertrouwen erop dat ze er alles aan zullen doen om overlast te voorkomen”, zegt Doret van Helmond. Echtgenoot Jos vult aan: “We willen het niet tegenhouden, maar de veiligheid van mens en dier moet wel gegarandeerd worden. Als ze dat kunnen beloven, geloven we dat. Dan hoeven we er ’s avonds ook niet meer bij te gaan zitten.”
Een woordvoerder van gemeente Horst aan de Maas geeft aan dat naar aanleiding van de klachten, burgemeester Ryan Palmen in gesprek gaat met zowel Toverland als de omwonenden.