11 vragen aan prins Roy I

Elke week stelt HALLO Horst aan de Maas prinsen voor die dit jaar de scepter mogen zwaaien in de gemeente. Deze keer is Roy Teluij uit Evertsoord ofwel Roy I aan de beurt.

Wie ben je?
Mijn naam is Roy Teluij, ik woon samen met ‘mien megje’ Nicole van Rengs in Evertsoord, ofwel de Pieël. Wij hebben samen drie kinderen, Janne (12), Lynn (10) en Chris (4). Zij waren helemaal overdonderd na het uitkomen en vinden het geweldig dat pap prins is dit jaar.

Waar werk je?
Ik ben zzp’er in de bouw en interieurbouw. Ik werk alweer een tijdje voor Sijbers in Kronenberg. Marcel Sijbers is zelf in het verleden ook prins geweest en bij Sijbers weten ze wat carnaval vieren is. Zij vinden het dan ook prachtig dat ik prins ben geworden. Daarnaast hebben Nicole en ik een groepsaccommodatie in Evertsoord: de Wertemerhoeve. Hier zorg ik dat alles er buitenom netjes bij ligt en ben ik verantwoordelijk als Technische Dienst en voor het onderhoud.

Hoe voelde het om tot prins te worden gekozen?
Het is een groot voorrecht om dit mee te mogen maken, vooral omdat we pas 5,5 jaar in Evertsoord wonen. We hadden dit dan ook nooit verwacht, geweldig. Evertsoord en Kronenberg vieren al jaren samen carnaval, maar vanuit Evertsoord is het aantal prinsen beperkt, voor ons dorpje is het dan ook extra bijzonder dat er weer een prins uit de Pieël is. Dit jaar zelfs twee, want ook de jeugdprins Sem van den Eijnden komt uit Evertsoord.

Wat betekent carnaval voor je?
Toen we nog geen kinderen hadden, vierden we eigenlijk niet echt carnaval. Dit is pas gekomen toen de kids naar de basisschool gingen. We woonden toen nog in Horst en zijn er toen langzaam ingerold samen met onze oude buren. Sinds we in Evertsoord wonen hebben we echt de smaak te pakken gekregen. 2016 was voor ons wel een hoogtepunt toen we in het boerengezelschap zaten van Thijs van Dinther en Heleen Verbeek. Hier is ons trio toen ook gevormd gewoon voor de grap, maar nu dus ook voor het echt. Nog nooit zoveel carnaval gevierd. We hopen dat dit jaar natuurlijk te kunnen overtreffen.

Wat zijn jouw taken deze carnaval?
Natuurlijk de kartrekker tijdens de eigen activiteiten in Kronenberg en Evertsoord samen met mijn adjudanten Thijs van Dinther en Rob Mulders. Verder hebben we een druk schema met diverse recepties en zittingsavonden van omliggende dorpen. We gaan op ouderen en ziekenbezoek met het trio. En zorgen dat we bij elke activiteit weer fit aan de start staan en genieten van alles wat we meemaken.

Wat wens je de carnavalsvierders in jouw gemeente toe?
Ga genieten. Probeer zoveel mogelijk van de carnaval mee te maken elk jaar. Lekker genieten van een pilsje samen met vrienden en familie.

Welke carnavalsactiviteit is voor jou het hoogtepunt?
Dat zijn er verschillend. Mijn hoogtepunt was het uitkomen op 27 januari, hier heb ik heel lang naar uitgekeken. Ons Oape Hoes op maandag na het uitkomen, was echt overweldigend, wat een feest. Verder is het Pieëlbal in de Smelentos in Evertsoord altijd al een hoogtepunt voor ons, maar nu zeker. Zelf verwacht ik dat de receptie op carnavalsvrijdag wel het drukste en heftigste avondje wordt van de gehele carnaval. En natuurlijk kijk ik ook uit naar de sleuteloverdracht op zondagmorgen in de Mèrthal in Horst.

Welk carnavalsnummer hoort echt bij vasteloavend?
Noa het Zuuje van Lex Uiting springt er voor mij wel uit, verder vind ik alle carnavalsnummers wel leuk om naar te luisteren. Ik ben ook liefhebber van de top 1111 op L1 radio. Die begint altijd een week voor carnaval tot de aftrap in de Zoepkoel. Dit zijn goede arbeidsvitaminen een week voor carnaval.

Wat staat er daags na Aswoensdag op je programma?
Met ons gezin eerst even bijkomen van alle drukke dagen en daarna met het trio en de meisjes gezellig napraten en borrelen. Dan langzaam de draad weer oppakken en dan ‘s maandags weer lekker aan het werk.

Hoe heb je jouw aanstelling geheim kunnen houden voor familie, vrienden en kennissen?
Voor mijn familie was het vrij gemakkelijk, omdat niemand dit eigenlijk verwachtte en het onderwerp ook niet zal aankaarten. In Evertoord en ook op de school bij de kids werd het vuur wel af en toe aan de schenen gelegd. Ik heb daarom ook met Nicole afgesproken hoe daar op te antwoorden. Je gaat al snel allerlei dingen roepen en dat valt natuurlijk ook op. Het viel met name de laatste paar weken niet mee om normaal te reageren.

Wie zou jouw meest geschikte opvolger zijn in 2020?
Volgend jaar verwacht ik weer een prins uit Kronenberg, misschien iets jonger dan mij, tussen de 25 en 35 jaar. Iemand die weet hoe je een feestje moet vieren en die de kar kan trekken.