'Er is meer in het leven dan alleen ­aardbeien'

2-8-2018 door: Redactie
Het Aardbeienland in Horst sluit op 2 september de deuren. Hay Soberjé en zijn zus Joke kijken dan terug op twintig jaar Aardbeienland. Samen hebben zij dit themapark zien groeien van winkeltje tot een begrip in de regio.
maskTop
'Er is meer in het leven dan alleen ­aardbeien'
maskBottom

"Ik ben echt groot geworden met aardbeien”, vertelt Hay Soberjé. “Mijn vader was aardbeienteler en ik hielp al van jongs af aan met plukken. Toen ik veertig jaar geleden de zaak overnam kreeg ik vaak de vraag of we de aardbeien ook verkochten aan mensen op straat die langs kwamen. In eerste instantie wilden we dit niet doen omdat dat ons alleen maar van het werk afhield maar later ben ik een klein winkeltje begonnen waar we de aardbeien gingen verkopen. Dit winkeltje is het startpunt geweest van Aardbeienland. We zijn toen steeds meer spullen gaan verzamelen die met aardbeien te maken hadden en zijn langzaam uitgegroeid tot themapark.”
Net zoals ieder ander bedrijf heeft Aardbeienland veel ups en downs gekend. “Waar ik vooral heel trots op ben is dat ik er samen met Joke altijd weer bovenop ben gekomen”, vertelt Soberjé. “Joke was altijd verantwoordelijk voor de horeca en de winkel en ik voor de productie. Ik vond het daarnaast ook heel erg leuk om me bezig te houden met het creatieve gedeelte in het park. Zo hebben we altijd goed samen gewerkt. Ik ben heel trots op Joke hoe zij altijd alle ballen hoog heeft kunnen houden en altijd zo hard gewerkt heeft”, vertelt Soberjé.

Mieke Thielen uit Horst heeft negen jaar lang bij Aardbeienland gewerkt en vertelt dat zij terug kijkt op een mooie periode. “Wat het werken bij Aardbeienland vooral heel mooi maakte, was het plezier wat je bij de bezoekers kon zien. Mensen uit heel Nederland reisden soms jaarlijks naar Horst om weer een kijkje te komen nemen”, vertelt de oud-werkneemster. “Wij als werknemers ­kregen ook altijd de mogelijkheid om onze talenten te ontwikkelen en er werd altijd gekeken wat onze eigenschappen waren. Zo werden we in de horeca, in de winkel of bij de plukvelden ingezet, voor iedereen werd een geschikte plek gezocht.” Soberjé vertelt dat ze in die twintig jaar wel vijfduizend werknemers in dienst hebben gehad. “Ik heb het altijd getroffen met leuk personeel, maar er moest ook hard gewerkt worden.”

Als hoogtepunt van de afgelopen twintig jaar haalt Soberjé het tienjarig jubileum aan. “Er stonden toen wel 25 stands op het terrein, er werd een aardbeienprinses uitgeroepen en we organiseerden een disco voor de werknemers”, vertelt Soberjé. “En vergeet niet dat we in 2013 de grootste aardbeienvlaai ter wereld hebben laten bakken”, zegt Thielen. “Die was anderhalve bij anderhalve meter groot en hebben we toen door de echtgenote van burgemeester Van Rooij laten aansnijden op moederdag.” “Zo hebben we nog veel meer leuke en mooie herinneringen”, vertelt Soberjé. “Maar het mooiste van alles zijn de leuke reacties die we iedere dag weer krijgen. Laatst kwam er nog een oudere mevrouw naar me toegelopen die zei: ‘Hay wat hebben jullie er toch een paradijsje van gemaakt hier’. Dat doet me goed om te horen. Dan kan ik toch wel dankbaar zijn dat ik dit twintig jaar lang heb mogen doen.”

“Toen ik vertelde aan de werknemers dat we officieel stoppen met Aardbeienland kregen we heel veel fijne reacties. Aan de ene kant vonden ze het enorm jammer maar tegelijkertijd gunden ze het ons ook van harte. Ik ben van plan echt helemaal niks te gaan doen de komende periode en te genieten van mijn pensioen”, vertelt Soberjé. “Vooral alles lekker rustig aan. Wandelen door het bos en genieten van mijn vrije tijd. Je zou kunnen zeggen dat ik twintig jaar lang in Aardbeienland heb gewoond, vanaf nu heb ik tijd voor mezelf. Het is goed geweest. Er is meer in het leven dan alleen aardbeien.”

Soberjé geeft aan dat het voor hem ook een vraag is wat er met Aardbeienland zal gebeuren. “Voor nu gaat het park dicht en wie weet is er het volgende seizoen alweer een nieuwe eigenaar die het park dan overneemt. Een groep ondernemers is verenigd in de stichting: ‘berry productions’. Deze stichting gaat kijken of er nog een mogelijkheid is om het themapark een nieuwe bestemming te geven. Tot 2 september ga ik nog genieten van de laatste weken Aardbeienland. Ik kijk in ieder geval dankbaar terug op een prachtige periode.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie