5 broers maken toertocht op motor

5-8-2010 door: Redactie
Vijf broers zijn afgelopen zaterdag teruggekomen van een 10-daagse tentvakantie op de motor door Engeland, Schotland en Wales. Het zijn de gebroeders Voermans uit verschillende plaatsen in Noord-Limburg.
Hay, Piet, Jac, Jan en Frans Voermans na terugkomst in Venray

Hay, 58 jaar komt uit Leunen, Piet is 65 en woont in Venray, Jac is 70 en komt uit Horst, Jan is 71 en woont in Oirlo en de nestor van het motorkwintet is Frans, die 77 jaar oud is en in Boxmeer woont. Bepakt en bezakt vertrokken de vijf ieder op hun eigen motor op donderdag 22 juli om afgelopen zaterdagmiddag gezond en wel weer voet te zetten op Limburgse bodem. De mannen vertrokken zonder hun echtgenotes zodat deze een weekje verlost waren van hun 'motorduivels'.

Voor de broers Voermans is een toertocht eigenlijk niets bijzonders want sommigen van hen doen dit al meer dan tien jaar. Toch wel apart is het feit dat zij samen een gemiddelde leeftijd hebben van iets meer dan 68 jaar.
En dan is er natuurlijk nog het links rijden in Engeland... Hay Voermans, de jongste motorrijder zegt hierover: "We lieten Frans als oudste voorop rijden en hadden afgesproken regelmatig in de spiegel te kijken of de anderen volgden. We hadden afgesproken te stoppen als iemand achter zou blijven. Frans reed echter iets te langzaam en iedereen zoefde ons rechts voorbij. De kopman van het motorkwintet hield zich netjes aan de snelheid van twintig zoals de verkeersborden aangaven.

Hij had eerst niet door dat het om mijlen ging en niet om kilometers per uur", lacht Hay. De andere broers schateren het eveneens uit, maar hebben zelf ook aan den lijve ondervonden dat links rijden toch enige gewenning vergt en best lastig was.

De broers trokken vanuit New Castle naar Schotland. Wat hen opviel was dat er veel schapen rondliepen en veel dikke mensen. "De huizen vond ik sober, wat er is wordt in stand gehouden en nieuwbouw zagen we niet veel. De weggetjes waren bijzonder, die glooiden echt met het landschap mee met aan weerszijden een haag. Je kon geen snelheid maken of tempo rijden want je kon bij een bocht of een heuveltje niet zien of er een tegenligger kwam. Wat hier een fietspad heet, is daar een rijweg. En wat verder opviel was de vriendelijkheid van de Schotten, echt buitengewoon", zegt Frans.

Het viel Jac Voermans op dat er maar weinig kruispunten zijn in Engeland. "Overal rotondes en nog eens rotondes. Maar ik moet bekennen dat zoveel rotondes best wel werkt. Waar geen rotonde was hadden ze gewoon een cirkel op de kruising geschilderd en reed men er als op een rotonde. Toen we echter naar Londen gingen knepen we 'm toch wel een beetje. Het rijden in zo'n metropool is niet niks maar achteraf gezien viel dat echter reuze mee. We hebben zelfs nog foto's van ons vijven bij de Big Ben, de Towerbridge, Buckingham Palace en Trafalgar Square. Enkele hulpvaardige Britten maakten dan een foto van ons. Ik weet nog dat ik aan een Brit vroeg een foto van ons te maken en vertelde hem dat wij broers waren. Dat geloofde hij niet. Pas toen we onze helmen afdeden en hij onze gezichten zag had je hem eens moeten zien. Maar ja, dat is ook logisch want met motorpak en helm op en stoere motoren onder je kont verwacht je geen broers met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar", lacht Jac.

De motorduivels willen ook de komende jaren nog enkele toertochten maken door Europa. "We zouden het fijn vinden als Frans met zijn tachtigste nog een tocht met ons maakt. We zien wel of we dat halen", aldus Jan Voermans. De broers maakten de afgelopen jaren meerdere toertochten door Europa van gemiddeld ruim 3.000 kilometer, altijd zonder echtgenotes. En de dames, wat vinden die ervan dat hun kels er op uit trekken? "Och, wij vinden dat prima hoor. We zijn wel blij als ze weer heelhuids op de stoep staan. En die verhalen die ze dan vertellen? Och laat ze maar, wij weten wel beter hoor", aldus een van de echtgenotes.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie