35 jaar Canix: een terugblik met de voorzitters

8-9-2011 door: Redactie
“Ik vind het mooi als ik op zondagmiddag langsfiets met de kinderen en nog steeds jongeren zie zitten. De tent staat er nog”, zegt Lianne van Deelen, voorzitster van 1991 tot 1996. “Ik ben er trots op dat zo’n klein dorp zo’n groot centrum draaiende kan houden. Maar ik weet ook hoeveel vrijwilligerswerk erachter zit”, zegt ze.

Bij haar aan tafel zitten Hans van Horck, voorzitter 1986-1989, Joris Vergeldt, voorzitter 2002-2007, Tom Gommans, zijn opvolger tot 2011 en de kersverse voorzitter Dennis Hermse, die de functie in augustus heeft overgenomen. “Mijn hoogtepunt van 35 jaar Canix is toch wel het zelfstandig worden 25 jaar geleden”, zegt Hans. Daarvoor vielen jeugd- en jongerenwerk nog samen. “Uiteindelijk wreef dat te veel en kwam het tot een escalatie. Dit leidde tot een splitsing.” Joris zijn hoogtepunt was de nieuwe impuls aan het festival Weistock. “Dat was een beetje een fuif in een tent geworden. We hebben er weer een echt festival van gemaakt, met een nieuwe locatie, een nieuwe tent en een nieuw programma.”

Het voorzitterschap van Lianne was waarschijnlijk wel het meest turbulent. “Het oude gebouw aan de Veerweg brandde af. We hebben toen 2 of 3 jaar geen locatie gehad. We gingen wel door, want we wilden onze naam niet verliezen. We zijn toen zalen gaan zoeken in Grubbenvorst of Broekhuizenvorst, of zaten bij iemand thuis.” Na een hoop vergaderingen is het nieuwe gebouw er uiteindelijk gekomen. De vrijwilligers deden veel zelf, ieder vanuit eigen expertise. “We hadden iemand die van vergunningen wist en die dan in de raadsvergadering kon roepen ‘Hey, je vergeet artikel huppeldepup’. Anderen hadden weer horecapapieren, iedereen droeg wat bij”, herinnert Lianne zich.

Mede dankzij de flinke verzekeringssom die Canix kreeg lukte het de groep om zelf ook inspraak te hebben tijdens de bouw. “Dat was echt een handvat voor ons”, vertelt Hans. “Gelukkig eiste de kerk, die eigenaar was van het oude pand, toen het geld niet op.” “Uiteindelijk hebben we nu een mooi gebouw op een toplocatie”, vindt Lianne.

Voor Tom zijn de Idiot Nights een hoogtepunt van zijn voorzitterschap. “Deze feestjes voor alle jeugd hebben we toen van de grond getrokken. Het is nu elke keer een succes. De toko zit steeds helemaal vol”, zegt hij trots. “Heerlijk he”, beaamt Lianne. De voorzitters zijn het allemaal eens dat een volle tent en een feest “zonder trammelant” een heerlijk gevoel geven. “En daarna geld tellen”, lacht Tom.

Terwijl Dennis nog werkt aan zijn hoogtepunt en de komende activiteiten op wil noemen, herinneren Hans, Joris, Tom en Lianne zich bands die vroeger op het podium van de soos stonden. “Doe Maar, Toontje Lager, Herman Brood, Bo Didley, Rory Block en de Heideroosjes”, wordt er opgesomd. “Soms belden bands ons of ze hier mochten komen spelen”, herinnert Joris de gloriedagen. “Om het jubileum te vieren hebben we op 9 september een frikandellenfestijn, op 1 oktober Peter Pan Speedrock, hebben we op 5 november een ouderwets discobal, op 3 december een All-stars avond waar Lottumse bands optreden en uiteraard op 14 januari de 32e Idiot Night”, lukt het Dennis de agenda tussen alle herinneringen door te vertellen.

En de toekomst? “Ik hoop dat ik over 35 jaar, op mijn 85e, nog naar het jubileum mag komen”, lacht Hans. “En ik hoop dat als ik in het bejaardenhuis hiernaast zit ik dan overlast van de soos heb”, sluit Lianne af.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie