25 jaar paardenkeuring in Kronenberg

1-7-2010 door: Redactie
Op zaterdag 10 juli vindt op evenemententerrein D'n Umswing in Kronenberg een paardenkeuring plaats. De keuring vindt sinds 2001 plaats onder de noemer 'Limburgse Dag van het Paard'. De aanvang van deze keuring is om 08.30 uur. Er worden zo'n 400 paarden en pony's gekeurd.

Voorzitter van de Stichting Paarden en Ponybelangen Limburg, Jan van Dijck over de keuring: "Er wordt vooral gekeken naar het uiterlijk van het paard en waarvoor het paard ingezet wordt. Een springpaard zal andere eigenschappen moeten hebben dan een dressuurpaard. Bij koudbloedpaarden of trekpaarden kijken we ook naar de lichaamsbouw en waarvoor het paard ingezet wordt. Omdat deze 'reuzen' onder de paarden nogal fors gebouwd zijn, wil het beenwerk graag slijten", aldus de voorzitter.

Maar waarom is er een paardenkeuring? Van Dijck: "De keuring geeft eigenlijk een richting aan. Waarvoor is het paard het meest geschikt, springen of dressuur. Door een paard dat te laten doen waar het goed in is, verhoog je in feite de duurzaamheid. Een trekpaard moet je niet als springpaard gebruiken. Door deze keuringen borgen we als het ware de kwaliteit en duurzaamheid van de paarden. Vergeet niet dat Nederland wereldwijd zeer hoog scoort wat de kwaliteit van paarden betreft en we spelen een belangrijke rol in de wereldhandel." Volgens Jan van Dijck heeft Limburg landelijk gezien veel draagvlak in de paardenhouderij. Namen als Sjef Janssen (echtgenoot van Anky van Grunsven), Wim Ernes (onder andere olympisch jurylid dressuur) en de gebroeders Hendrix, met hun internationale handel in paarden, dragen bij aan verhoging van kwaliteit binnen de paardenwereld.

De keuring in Kronenberg is uniek voor Nederland omdat er op één dag zoveel stamboeken tegelijkertijd hun keuring houden. Met deze Limburgse Dag van het Paard hoopt de Stichting Paarden en Ponybelangen Limburg, in samenwerking met de Stichting Ruiterbelangen Sevenum, een duidelijke bijdrage te leveren aan het verbeteren van het paardenras. Van Dijck: "We willen met deze keuring de provincie Limburg op de kaart zetten als dé paardenprovincie van Nederland. In 2016 willen we ons via een bidboek een goede kans verschaffen op de Olympische Spelen van 2028. Regeren is ook in deze vooruit zien."

Horst aan de Maas telt ongeveer 5.000 paarden; de provincie Limburg 60.000 en Nederland heeft er naar schatting 450.000. De landelijke omzet in de paardenbranche bedraagt maar liefst 1,6 miljard euro. Het Limburgs aandeel hierin is een slordige 200 miljoen euro.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie