Burgeroorlog

17-8-2017 door: Kris
Zo ongeveer een jaar geleden bevond ik me rond deze tijd op een voor mij uitzonderlijke plek. In een bos, op een boomstam rond een kampvuur, aan de rand van een paar loopgraven. Notitieblokje in de hand en terwijl de rook in mijn ogen prikte, vliegen om me heen zwermden en ik uit alle macht probeerde netjes in een jurkje te zitten op die boomstam (hoe doe je dat in godsnaam?) interviewde ik een aantal soldaten van het 6th Alabama Volunteer Corps. Oja, het was het jaar 1861 en de Amerikaanse Burgeroorlog was aan de gang. In Meterik.

Het was natuurlijk niet de echte Amerikaanse Burgeroorlog, maar het Western Weekend van Davy Crockett. En geen echte soldaten, maar leden van een re-enactment groep. “Experimentele archeologie”, noemen ze het zelf, maar eigenlijk is het gewoon soldaatje spelen in het bos. Maar dan met hele dure kleding en attributen. Die mannen, gek genoeg waren er maar weinig vrouwen, slapen zelfs in de loopgraven.

Of ik ook een kopje zelf gebrande koffie lustte? Of misschien wat snuiftabak? Ik heb vriendelijk bedankt. Wel was ik gefascineerd door hun verhaal en de manier waarop ze zich tot op het absurde inleefden in een vroegere periode. Jezelf drie dagen lang helemaal afsluiten van de werkelijkheid is eigenlijk best wel knap en niet eens zo’n slecht idee. Maar daar zoek ik dan liever toch een wat andere manier voor.

Dit jaar zijn ze er weer, re-enactmentgroep Mars. Dit keer beelden ze de Battle of the Second Manassas uit. Als je van spektakel houdt, is het zeker een bezoekje waard. Plan daarna niets anders, want je gaat stinken als een gek van al die rook. Kleine tip.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie